En säsong tar slut, en ny startar

Ja, den här tiden så tar tävlingssäsongen med slädhundarna slut, vi har fortfarande bra före och många fina turer framför oss i vårsolen, men tävlingarna är slut för denna vinter..  Så, här kommer en liten sammanfattning, och tankar som dykt upp.
Det har inte blivit så många tävlingar i vinter, dels för att vi haft några ofrivilliga träningsuppehåll pga skador och sjukdom hos mig, men de flesta hundar har rätt bra rutin nu och har tacklat tävlingarna bra. 

30261245_10160121588500527_4366590776218484736_n

SM på hemmaplan var första tävlingen, och det gick ju som planerat 😉 11e SM guldet i hamn. Helgen efter åkte vi till Gafsele, lite slitna efter SM och längre distans, vilket blev lite för mycket tyckte pensionärerna, men vi kämpade oss runt 2 dagar, och slutade trea. 

EM gick i Italien, jag beslöt att inte åka dit då jag har ett spann som består av en hel del äldre hundar som blivit lite bekväma och inte riktigt håller den toppfarten de haft tidigare år, de trivs heller inte på banor där vi får köra fler varv för att få ihop distansen, och det var lite osäkert hur arrangemanget skulle vara då de inte haft tävling där förut.. och i efterhand så är jag glad att jag inte åkte, det verkar ha varit ett cirkus där nere 🙂
Så då väntade vindelälvsdraget, säsongsavslutningen och en rolig tävling för förare och hundar, där vi körde längsta sträckan på 25 km, annars var det kortare, och hundarna trivdes bra med det.. 

Hundarna är fortfarande i bra form, och ska jag jämföra denna säsong med tidigare säsonger så har vi gjort en gigantisk ändring, och det är att vi helt slutat ge våt/färsk foder och ger nu mera endast torrfoder!! Och jag ångrar helt klart att jag inte gjort det tidigare, vilken skillnad, på allt!! Hanteringen är mycket lättare för oss, hundarna äter bättre, och framför allt är de i enormt mycket bättre form! Från att ha haft hundar som tidigare gått trött rätt lätt och då tagit helt slut, tills att de faktiskt har reserver att ta av och kämpar på enormt bra nu! Och avföringen är mycket bättre!
Efter att ha förstört förra vinterns tävlingar pga höga levervärden så beslöt jag mig för att prova, även om jag aldrig riktigt trott att det skulle hålla, men fel hade jag! Nu har de  ätit bara torrfoder i ett år, och vi kommer helt klart fortsätta med detta! Torrfodret har alltid varit en bas i våran utfodring, men tillsatt färskfoder för att få i de vätska och för att vi trott att de behöver den extra energin, men av någon anledning så var energin sämre när de fick den blandningen, jämfört med nu när de bara får torrfodret.. helt otroligt! 

Vid resor är det sååå mycket lättare att hantera maten, vi behöver inte tillgång till frys, och allt håller sig renare och fräschare! 

Det mina hundar får är Royal Canin 4300, 4800 & 5000, beroende på vilket behov de har, huvudmålet på em/kväll med torrfoder och lite vatten på, och soppa till frukost (Blötlagt lite av torrfodret och fyller på med vatten)
De har även tillgång till rent vatten, vilket de dricker bra av! 

Det viktiga är att anpassa mängden efter rekommenderad mängd på fodersäcken, om hunden blir tjock, så räcker det inte att minska mängden, går du under rekommenderad mängd, så får inte hunden i sig allt den behöver. Om den inte håller vikten, så räcker det inte att bara öka fodret, oftast tål inte magarna det om de får mycket över rekommenderad mängd, vilket innebär att de inte tar åt sig det de behöver, så behöver din hund mindre eller mer mat än den rekommenderade

29571365_10160094016755527_8793760506086744576_n

mängden så är det bästa att ge ett mindre/mer kraftigt foder 🙂 och nej, jag är inte sponsrad 😉 Och nej, det har inte blivit dyrare att bara ge torrfoder 😉

Nu väntar en mysig vår med fjällturer och sol, hoppas vi iaf! Nästa vinter är lite osäker än, vi

får se hur många av hundarna som är sugna på tävling, och vart det tar oss.. VM går i Frankrike, och det vore ju roligt 🙂

Snart barmark och då är det lurvisarna som ska stå i rampljuset, prio 1 är brukset med Turbo, så får vi se om vi kan få ihop några cert på de få tävlingar vi kan starta! De andra får nog starta någon tävling de oxå 🙂 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s