Tävlingssäsongen är igång!

17203087_10158271909915527_3195717147807451667_n-2Nu har tävlingssäsongen tydligen startat, och i helgen har årets första resultat ramlat in!

Lycka (CW You Learn) tränar Nose Work, och gjorde i fredags doftprov på eukalyptus, vilket de genomförde utan problem och riktigt snyggt!! Lycka är säker i sin markering, och visar verkligen säkert och tydligt vart doften finns!! Grattis Annika, och bra jobbat!! Film på provet kan ses i Coworkers kennel gruppen på Facebook: https://www.facebook.com/groups/646416752110437/

Det andra resultatet är ett lydnads resultat, och ett som verkligen är en bragd! Anna har startat Tezla (CW Evil Eye) i startklass, och de fick ihop nog poäng till uppflytt, och hamnade trea på pallen!! Anna har endast haft Tezla några månader, och de har under den korta tiden skapat en relation man blir tårögd av att se, de passar verkligen ihop, och jag är så glad att Anna ”tjatade” till sig Tezla!
Nu ser jag fram emot resten av 2017, och jag är säker på att ni kommer få se ett gäng Coworkers på planerna, redo för att visa upp sig!

Svenska Aussieklubben har även haft årsmötet, vilket innebär att 2016 års aussie listor blir officiella! Turbo har placerat sig så här:

2016 års Allround Aussie 6 av 99
2016 års Sök Aussie 3 av 21
2016 års Spår Aussie 13 av 80
2016 års Lydnads Aussie 72 av 84
2016 års Rally lydnads Aussie 53 av 71

Trøkk smet även in på Årets Lydnads Aussie där han slog Turbo och kom på 56 plats av 71 hundar!

Nästa år satsar vi högre!!

Rallyresultat

Här kommer en till uppdatering! 🙂

narribloggNarri har varit ut och tävlat Rally lydnad, i Finland, och det resulterade i två godkända rundor, på deras tävlingsdebut! Så bra jobbat!!

Nu har 7 av valparna varit ut och visat upp sig på tävlingsplanen med fin fina resultat! Så roligt, och de är bara bebisar än, så ser fram emot framtiden!

Till helgen väntar en valpträff för Takida kullen, 8 av valparna kommer, det blir såååå roligt att träffa alla igen!!! Då ska det spåras och lydas!

Jag är enormt nöjd med hur denna kullen har utvecklats, dels så har de förvaltas på ett bra sätt i deras nya hem, men en del är även genetiskt. De är trygga och nyfikna, de flesta är öppna och sociala, några är lite mer reserverade, men inte så att det stör.
De är enormt lättarbetade, lättbelönade, och fokuserade i arbetet. Några har fått Takidas intensitet (på gott och ont) och några är mer som Pubi (och Turbo) av den lite mer ”traktor” typen 🙂
Finns inget jag skulle vilja ändra på Trøkk som var den valp jag valde till slut, han går från 0-100 på 0,2 sekunder, och lika snabbt in i stadga igen. Det är roligt att gasa, men nu måste vi börja hitta balansen, och inte bara gasen 🙂

Nya tankar och planeringar kring avel pågår, och jag kommer mest troligt att para Takida till våren, hon löper om ca 5 mnd. Anledningen är att dessa valpar är så jäkla bra! Visst, det finns risker, och några saker har dykt upp i hennes första kull, men det har även kommit fram väldigt bra saker, som behövs i rasen, bland annat den mentala biten. De fyra som har gjort MH har inget eller väldigt lite aggressioner, väldigt nyfikna och orädda. Det är 8 som inte gjort MH, men det jag har sett och träffat är jag väldigt nöjd med!

Så, då har jag bloggat igen 🙂 På återseende!

Skäms på mig!

Alltså, man får ju skämmas.. tittar på blogginläggen och inser att senaste blogginlägget var för ungefär ett år sedan!! Vi skyller på Facebook, och hoppas att de flesta som är intresserade har möjlighet att följa oss där, via kennelsidan.

Året har bestått av en hel del fina resultat, flera av valparna har tagit sig ut på tävlingsbanorna inom bruks, lydnad och rallylydnad, vilket är enormt roligt! De är fortfarande bara bebisar, och jag är säker på att vi får se massor av de framöver!

Ett ekipage jag vill lyfta lite extra just nu (och jag lovar att bli bättre på att uppdatera när alla gör något) är Magdalena och Krut! Krut är inte den lättaste hunden i kullen, men de kämpar på, Magdalena utvecklas enormt som hundtränare och är i grunden en tjej med massor av naturliga egenskaper när det kommer till hundträning! Smart, nyfiken, bra tajming, har humor och lekfull, vilket syns i deras träning och det har varit så roligt att följa detta ekipage!
Från att ha mått dåligt vid endast tanken på att tävla, så har de faktiskt redan tagit modet till sig och startat, och jag är sååå stolt över de!!

Debuten blev i rallylydnad, där de, på tre starter, fick med sig två godkända rundor, och det viktigaste av allt, en härlig känsla!
Jag var själv inte hemma när tävlingen var, men fick löpande uppdateringar, vilket jag är tacksam för, och jag kan inte bli mera glad än när hon skriver att det gick ganska bra och att känslan var på topp, att det var såååå roligt att tävla!!! Resultatet är inte alls viktigt, det är känslan som ska hittas, när man hittar känslan, kommer resultaten!

Jag ser så mycket fram emot att få följa alla dessa valpar framöver! Så här har tävlingsresultaten sett ut i sommar:

Krut: 2 godkända rundor i nybörjarklass rallylydnad
Härja: 1a pris lydnadsklass 1, 1a pris lydnadsklass 2, uppflytt till lägreklass, MH
Lycka: 1a pris lydnadsklass 1, 2a pris lydnadsklass 2, MH
Ämper: 1a pris lydnadsklass 1
Nils: 1a pris lydnadsklass 1, 2a pris lydnadsklass 2, godkänd inträdesprov räddningshund
Trøkk: 1a pris lydnadsklass 1, 2a pris lydnadsklass 2, startad appell spår med 10poäng på spåret. MH
Jason: Genomförd MH

Krut & Maggan på bild:
15032251_10202676768116839_5808441511647711481_n

Att bli med valp

IMG_7750Oj vad roligt det är, tiden där vi går och väntar på valpen, först att den ska födas, sedan att vi ska få veta vilken som blir vår, och på att den ska få flytta hem till oss! En ljuvlig tid.

Med alla valpar som kommer hit till oss finns en förhoppning om att det ska bli en bra tävlingshund i framtiden, om det är inom bruks, lydnad, rally, drag eller annat, så är det vad jag önskar i min valp. SJÄLVKLART är det en familjehund och en av mina bästa kompisar i första hand, men målet om tävling finns redan där från dag 1.

Ju fler hundar jag tävlat med, ju mer noggrann blir valptidens lek och ”träning” och jag börjar dag 1!

I början är det mycket lek, att utveckla olika belöningsmetoder och skapa en team känsla ihop med mig. All träning under valptiden, är lek, finns inga krav, och jag använder belöningarna och leken för att forma fram det jag vill ha i valpen. Vissa delar behöver jag lägga mer tid på än andra, och där är det olika från hund till hund. Några har massor med leklust, medan andra inte har lika mycket, samma med samarbetsviljan, några har det med sig, andra behöver jag jobbar mer med. Så tidigt i vårat liv tillsammans kartlägger jag valpen och gör en plan på vad jag behöver plocka fram mer av i just den individen.

 

Redan från början tänker jag tävling med mina valpar, jag förbereder de på allt som kan tänkas hända, störningar, uthållighet, belöningar att använda på tävling, helhet, detaljer, men på en nivå så att valpen lyckas, ser allt som en lek, och tycker om att göra detta tillsammans med mig.

Låter ju enkelt.. eller? Ju tidigare vi börjar, ju enklare blir det tycker jag! Om jag låter valpen vara ”orörd” det första året, som många tycker att de ska vara, så krävs det mycket mer arbete för att få till ett bra samarbete. Då har valpen fått gå i ett år, utan att lära sig att samarbeta med mig, den har fått intressera sig för alla störningar, fått bygga på den självständiga sidan, fått ”klara sig själv” i olika situationer helt utan min inblandning. Jag respekterar de som vill vänta tills valpen är ett år, innan de börjar träna och göra något med de, och säger inte att det är fel, men jag väljer att göra på ett annat sätt, och hoppas att ni kan respektera det! Allt för ofta får man höra att det är bara en valp, låt den vara valp, stackars liten som måste ”jobba” m.m.. Men jag är inte orolig, så länge jag ser allt som en lek, så stärker jag vårat band, får en hel del grundträning med mig och samtidigt har vi jätteroligt!!

 

Bland det första jag gör med mina valpar är lek, jag leker massor, korta pass, och leker, leker, leker! Belönar när valpen drar i leksaken, avslutar leken när den är som roligast, kör byteslek, och utvecklar belöningar med leksak, boll, godis och mig själv.

Snabbt börjar jag även med omvänt lockande, 1,2,3 leken, och att springa runt föremål! Det är så enormt roligt, inga krav och lätt att få till!

 

Grundträningen är enormt viktigt med valpen tycker jag, visst, mina valpar får vara valpar, leka med andra hundar, nosa i gräset, sova, äta, och göra saker som valpar gör, men vi gör även saker tillsammans! Och där bygger vi grundträningen!!

Vill ni få en bra start, en ny chans till en bra start, eller gå tillbaka och träna mer på grundträning, då finns kursen för er!! Klicka in och anmäl er idag för att få följa med oss på denna kurs! Ni kommer att ha roligt, utvecklas, få stabila grunder att bygga vidare på och ha något att träna på under de 16 veckorna kursen pågår!

INFO & ANMÄLAN 

https://youtu.be/_GUBYhK5KvA

Hundsamlare?

flockKan man kalla sig en hundsamlare när man har 20 hundar? Man möts väldigt ofta över förvånad när man berättar att man har 20 hundar… Hur hinner du med alla? Oj, det måste vara dyrt… och många andra frågor får man, och jag får faktiskt en lite konstig känsla när jag berättar och människor blir förvånade, framförallt hundmänniskor, såna som endast har en hund.. Som att jag hela tiden måste försvara mig och verkligen trycka på att mina hundar faktiskt mår rätt bra.. För det tas lite för givet att när man har så många hundar, då hinner man inte med alla, och att slädhundarna är såna hundar som endast bor ute, i hundgård, och får ingen aktivering. Att dom är maskiner och skygga…

Och 4 aussies, hur klarar man av det?? Dom som kräver så mycket..? Men så här är det:

Jag har just nu 20 hundar, antalet varierar, ibland fler och ibland färre. Jag omplacerar hundar som inte passar hos oss, eller platsar i mitt tävlingsspann, och det låter jättehårt för en som verkligen älskar sina hundar, hur kan man omplacera en hund bara för att den inte platsar i ett tävlingsspann?

Jag är tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna, och vill tävla på så hög nivå som möjligt, och för det krävs det lite selektering. Och är det så att jag har en hund som inte passar på våran kennel av någon anledning, ex. vis att den inte är ”bra” nog, så hittar jag ett nytt hem till den, inte vilket hem som helst, men ett hem som passar och där den hunden får det bra och blir älskad. Skulle jag vara egoistisk och tänka på mig själv, för ja, att ta farväl av en hund är jobbigt, så skulle jag haft kvar alla hundar, men för hundens bästa så hittar jag nya hem, där de får uppmärksamhet och tid! För jag vill inte ha hundar stående som inte kan följa med på träningsrundan eller inte få nog med aktivering. Hundar som blir för gamla för tävlingsspannet får bli soffhundar 🙂

Mina slädhundar aktiveras dagligen, här krävs ingen särskild lydnadsträning förutom vardagslydnad, som inkallning och gå i koppel. Har nog ingen slädhund som kan ex.vis ”sitt” på kommando, men det har vi ingen användning för 🙂 Den viktigaste aktiveringen för slädhundarna är att få röra på sig, och det får dom, även om dom är just nu 14 stycken, så kan jag ta med mig alla samtidigt på promenaden, tillsammans med mina 4 aussies Ebbot, våran vorsteh och Rask, våran weimaraner. Så den aktiveringen tar inte så mycket längre tid än för en hundägare som har en hund…

Under vintern är det träning med släde, men även då tränas fler hundar samtidigt.

Slädhundarna får även bo inne, och mysa i soffan, vilket dom älskar.

Och dom fyra lurviga då? Om man planerar sin träning så räcker 5 minuter träning långt 😉 Just nu är det Turbo och Takida som får tävlingsträning, Trøkk får valpträning och Quoia är gårdshund, vilket hon trivs bra med!

Jag tror nog att mina aussies är rätt nöjda med sitt liv, dom har även stenkoll på att vakta gården, och ha koll på slädhundarna.  De får även mycket fysisk träning.

Jag älskar verkligen alla mina hundar, och skulle inte byta bort mitt liv, jag lägger hellre båtmina pengar på hundarna än på nya kläder. Jag lär mig enormt mycket av min flock, och är så tacksam över att jag får leva med de! Det mesta av min lediga tid går till hundarna, och det är det livet jag väljer att leva. Jag kanske inte har samma sociala liv som många andra, men har heller inget behov av det, man har ju facebook 😉

Av mina 20 hundar är 17 meriterade på något sätt….  dom 3 som inte har meriter är för unga, så där kommer meriterna, det är jag säker på!

Slädhundarna har EM guld, SM guld, VM Brons m.m!!

resten av flocken har bruks, lydnad, vallning och utställningsmeriter…

Så JA, jag hinner med mina hundar, annars hade vi aldrig haft de meriterna… 🙂 Hur jag gör, kan jag inte svara på, men det verkar fungera 😉

Och JA, min ”hobby” är dyr.. sponsorer sökes 😉

Och ni är välkomna på ett besök när ni vill!! 🙂

Valpträff

I helgen har det varit valpträff för tAKIDA kullen, som nu är drygt 4 mnd. Ni som inte gillar att läsa skryt, eller ni som gillar jantelagen, kan sluta läsa nu! 😉

IMG_40127 av valparna kunde komma, och det var så roligt att träffa dessa små stjärnor igen!!! Och ja, vilka stjärnor de är allihopa! Vi började med lite spår, sen körde vi lite Nose Work, där de fick leta efter kongbitar som vi gömd / tejpat fast på stolar som stod huller i buller, och helt otroligt hur snabbt de förstod att det var kongen de skulle leta!! Efter det provade vi på lite mörkersök inomhus, där ägaren sprang in i en mörk korridor med flera rum, och gömde sig någon stans. Ingen av valparna hade något problem med mörker eller den nya miljön, och letade på riktigt bra! Alla lyckades hitta utan hjälp!!

Sen var vi och valparna rätt trötta, det blev en promenad i skogen innan middag, och avslut för dagen.

IMG_4216Dag 2 började vi även då med spår, hårda spår på grus och asfalt, alla valpar har stort spårintresse, även om asfalt kanske blev lite svårt för några av de, så löste de det! Efter det var det uppletande, och vi vallade av en 50 meter djup korridor. Så imponerande att se valparna, de jobbar riktigt bra, även om inte alla förstod vad de skulle göra med föremålen, men de är fokuserade i arbetet, och ingen av valparna försökte ens att springa till syskonen som stod och tittade IMG_4046på, de ville bara jobba ihop med sin förare! Flera gånger under helgen påpekade vi att det är lätt att glömma bort att de endast är bebisar, då deras arbetsfokus är så stort!

IMG_4580Sen blev det bus och lek på myren, innan vi åkte och körde lite lydnadsträning med bland annat ingångar på plan, inkallning med störningar, försök till gruppbild och mera bus och lek! Alla älskar att springa runt och leka, men får de välja så väljer de faktiskt att få träna ihop med sin ägare, små arbetsmyror allihopa!!

IMG_3753Jag är så stolt som uppfödare, att se dessa valpar utvecklas, att se deras ägare förvalta de på bästa möjliga sätt, och de är verkligen mer än jag ens kunde drömma om när jag planerade kullen! Glada, sociala, öppna, lättbelönade, leklust, fokuserade, galna och riktigt snygga 🙂 Ser verkligen fram emot fortsättningen och det här är hundar som kommer synas framöver, det är jag säker på!!

IMG_5346 Försök till gruppbild.. ja, det här var nog det närmaste vi kom :p

och efter lägre kommer högre, och sen……ELIT!!

tubbeDebuten i högresöket har vi gjort idag! Kul!! Igår kväll gjorde jag även min domardebut på lydnadsplan, och det kändes bra, roligt och kul!! Det spöregnade, jag var dyngblöt, mina hundar var blöta efter kvällsrastningen, och det mesta var blött när jag kröp under täcket i bussen.. Nåja, klart hundarna ska sova i sängen 😉

I morse regnade det inte, det var grått, men inget regn iaf! Upprop kl 07:00, och platsliggning direkt…. Vi har jobbat en hel del med platsliggningen, då jag från början hade bråttom med den, gav han dåligt med träning och vi gjorde en del misslyckade platsliggningar på lydnadstävlingar, tränade, fick ordning på det, och sedan backade vi i träningen på en tävling i sommar där han stördes.. Så, jag är inte alls lugn inför platsliggningen! Men han låg! Så, en bra början, och jag var nöjd! Sen var det uppletande, och där kände jag inte igen honom alls, han kändes seg, nonchalant, olydig, ointresserad.. Han sprang ut, hittade ett föremål ganska snabbt och skötte allt fint, sen sprang han ut, och var mest utanför rutan, lyssnade inte på mina visslingar som betyder att han ska söka sig mot mig, jag fick ta i, och då kom han, utan näsan på.. vindmarkerade ett föremål två gånger, men släppte det, så jag vet inte riktigt vad som flög i han..! Dock har vi inte tränat uppletande alls sedan RM, där han inte hittade nåt föremål, så jag får ju skylla mig själv! Klantigt Cari!!

Bryt ihop och kom igen!! Dags för söket, och det skulle ju bli roligt, och en bra träning om inget annat! Gick fin fint ju! Första skicken ut i hörnen gick han jättefint! Ja, han gick fint hela tiden faktiskt! och förutom att gå fint, så skötte han figuranterna skitsnyggt om jag själv får säga, och domarna påpekade faktiskt det några gånger oxå, att han hade enormt fina påvis, och skötte sig vid figgen och transporterna! Duktiga blåa vovven! Och lyckliga mig när han hittat alla figgarna, och vi fick 10 poäng från båda domarna!! ALLTSÅ, FATTA!? 10 poäng i högre sök!!!! Så jäkla glad över det!

Bara resten kvar, och visst, en bra dag kan vi säkert få ihop nog poäng till uppflytt, men det finns massor kvar att träna på innan jag vågar känna mig lite mer säker.. Nå, Turbo var iaf på gång inför lydnaden, han älskar verkligen att tävla den där hunden!! Fin fint fritt följ, lugn och samlad, dock blev han lite het mot slutet, men höll ihop superbra! Ja, verkligen superbra!!

Inkallningen med ställande gick fint, han är ju ingen hund som tar i från tårna i fartmomenten, men håller ett ”lagom” tempo, stannar rätt bra…

Framåtsändandet, ja, vad ska jag säga… Senaste lydnadspasset körde vi en del ruta och konskick, vilket visade sig vara en miss idag, han låste på ena hörnkonan när vi ställde upp för framåtsändande, och vi har kört så lite med grupp, så han fick helt fel fokus, och gick mot konerna, så på tillbakavägen bröt jag honom.. Träna, träna, träna!!

Krypet, ja, han kryper ju snyggt, halt, och kryp igen, upp en sväng och sedan lite hög.. Träna mer och längre sträckor..

Skallet gick faktiskt fint, han behöver lite mer jämnt skall, men han var tyst där han skulle vara tyst och skällde när han skulle 😉

Tungapporten gick fint, lite dåligt avslut bara, men bra tempo.

Hoppet, gick fint ut, nära tjuvstart på tillbakavägen, men vi klarade oss på håret 😉

Här kommer poängen:

FRITT FÖLJ: 10 – 9
INKALLNING MED STÄLLANDE: 9-9
FRAMÅTSÄNDANDE: 0-0
KRYPANDE: 8,5-7,5
SKALL: 8-8,5
TUNGAPPORT: 9-8
HOPP ÖVER HINDER: 10-9
PLATSLIGGNING: 10-10

specialen:
SÖKET: 10-10
UPPLETANDE: 6-6

TOTAL: 512,5 poäng och UPPFLYTT till ELIT SÖK!!!!!!!!!

Nu ska vi jaga CERT :p

Nu var det bar

Och lägre sök

En ny dag i brukstävlandets tecken, BRUKS ÄR KUL!!!

Idag var det dags för lägre sök, även det i Gällivare på BHK Malmen. Upprop och platsliggning. Tog ut Turbo medan Elithundarna körde sin plats.. och han kändes lugn och säker.. Ställde upp på platsen, han såg skytten när vi gick till platsen, och denna stod väldigt nära tyckte jag, 30 meter bakom kanske, men han ska ju klara av det.. Men, direkt jag lämnade honom kom han efter mig.. så tillbaka på ruta ett med platsen igen.. Jäkligt trist, när det kändes som att vi äntligen fått till den.. men bara att börja om! Han har ingen reaktion på skotten, så vet inte riktigt vad det kan tänkas vara, men från början har jag haft väldigt bråttom, han har varit osäker, börjat gnälla, vilket vi har jobbat bort nu, igår låg en hund och gnällde mycket bredvid honom, innan den hunden gick upp och till sin förare.. kan vara det han störde sig på, han vet att man inte får gnälla.. Men, det kan även vara något annat..
Iaf, vi måste ta tag i det igen och träna, träna och träna mera!

Efter platsen var det budföring.. och chocken som kom när jag insåg att vi faktiskt tävlade lägre klass, och att det var budföring, var stor.. jag hade helt glömt bort det, fokuset har varit på högre klass momenten.. så vi har inte kört budföring sen vi tävlade i Boden.. där vi fick 6 poäng då han inte ville lämna mottagaren.. så så klart gjorde han samma sak igen, och ville inte lämna mottagaren, han kom när jag kallade in han, men det gav noll poäng..

Så, började med två feta nollor.. kändes väl så där, men jag ville iaf köra söket innan jag åkte hem, så vi for ut till sökrutan! Jag var ensam lägre hund, och var endast en till som tävlade sök, en elit hund.. så hon var först ut. Efter lång tid kom hon tillbaks.. och det första hon sa var, VILKEN TUNG RUTA!! Jättesvår! Rutan är en bit upp på Dundret, så kan ju förstå att den är kuperad 🙂

Kändes ju så där.. Nå, vi gick in, stigen var en smal grusväg, det var ett uppgrävt dike längs ena sidan, där det rann vatten… ena sidan gick rakt uppför, och andra gick nedför.. samtidigt var det tät vegetation åt båda hållen..
Hmm… funderade lite på åt vilket håll jag skulle skicka först, och tog beslutet att skicka han uppför.. och han sprang ut fint, och djupt, hörde att han kom tillbaks genom riset, pratade med han, och när han kommer flygandes över diket, ser jag att han har rullen i munnen! Så, ut på påvis, ett jobbigt sådant, upp upp upp, men han skötte allt jättefint!!!

Nästa skick neråt, gick fint, sen upp igen, ville inte riktigt gå ut på djupet, upp för branten, så skickade han ner igen, efter en stund kom han med rullen igen, så ut på påvis, och det var en låda, Jippie, han har markerat figge i låda!! Skötte sig galant även där!

Jag rörde mig bra på stigen, såg en skylt och trodde det var 50m skylten, men efter några skick såg jag att det faktiskt var 100m skylten och tänkte att nu har jag gått för fort och missat figge i början.. skickar ut han igen, neråt, och är lite rädd att han ska markera lådan igen.. men han kommer tillbaka, skickar upp han och han hittar sista figgen!! JIPPIE!!

Han fick 8,5 av ena domare, och 9 av andra, avdragen var att han inte gick ut på djupet på alla skick!

Jag är SUPERNÖJD! Han jobbade riktigt fint, och även jag jobbade fint, rörde mig bra och hittade bra ställen att skicka han på!  Nöjd med oss båda! 🙂

Nåja, sa att om jag fick mer än 8,5 på söket skulle jag fortsätta, så då var det bara att tagga för lydnad, som kördes direkt vi kom tillbaka!

Än en gång kör han ett grymt fotgående! Samlad och balanserad, så jäkla nöjd!!! 9 & 9,5 fick vi på det!

Framförgående gick oxå super, han drog lite, men med tanke på att vi kört framåtsändande nu en stund så är jag nöjd att han inte drog med mig mer 😉 poäng: 8 & 9,5

Läggande under gång… NOLL!! Han la sig inte… Blä!

Inkallning, fint 🙂 10 & 10

Kryp, han har fått ett väldans fint kryp!!! 10 & 9

Apportering, jättefint!! 10 & 9,5

Hopp.. slarvar, slår i och knapp tjuv på tillbakavägen… 8 & 6 poäng..

Så… var lite besviken när jag sprang av plan, såklart utan att visa det för Turbo, han gjorde ju ett superjobb, men 3 nollor, det ska inte räcka, speciellt inte med 50 poäng bort på platsen.. Men, idag var poängen på min sida och vi fixade UPPFLYTT till HÖGRE SÖK!!!

Enormt nöjd med hur han håller ihop, än en gång! Han älskar verkligen att tävla lika mycket som sin matte 😉
Två dagar med bruks, där han gör näst intill perfekta specialer, och sköter sig galant på lydnadsplan! Han orkar, vilar bra i pauserna och tycker verkligen att det är roligt!

Nu är det hårdträning inför nästa start som blir rasmästerskapen!

Högre spår

Idag har jag och Turbo tävlat högre spår igen! Kul!!

Började med platsliggningen direkt på morgonen, vet att han inte riktigt ligger lugnt när han får börja med platsen, men han har legat hela denna säsongen, och jag vet inte varför han reste sig idag, men jag har mina misstankar, och vi behöver helt klart träna mer på platsliggning med störningar, dels av andra hundar, men även skott och knott 🙂 Vi tar med oss det, även om det är surt, så är det helt mitt fel!

Nästa var spåret.. av någon konstig anledning så blir det alltid varmt när vi ska tävla.. och vi som inte haft någon sommar alls, tycker att det är rätt jobbigt, eller iaf jag 😉 Spåret gick fint, upptaget gick bra, men oj vad det är nervöst, att känna att hunden tar ett spår, suger fast i det, och inte veta om det är rätt, att gå mot kanten på rutan, varje steg känns som en evighet.. blir man återkallad till rutan? Nej, ingen ropade tillbaka oss, vilket betyder att han gjorde ett fint framspår! 10 poäng på det från båda domarna!

Sen spänningen i spåret, är vi rätt? är vi rätt? är vi rätt? JA, en pinne… spåra, är vi rätt? är vi rätt? Ja, pinne!! Spänningen mellan varje pinne, om vi verkligen är på rätt spår, glädjen vid varje pinne, och den enorma glädjen när alla små pinnar är hittade, men samtidigt paniken, nu har vi alla små, tänk om vi missar slutpinnen nu!!! JAAAA, där var den! Tjohooo!!! Ut på vägen.. ingen mottagare.. står en stund… ingen mottagare… går till bilen, måste ta hand om Turbo.. ingen mottagare.. tanken att tiden gått ut slår mig.. shit, alla pinnar, framspår och så klarar vi inte tiden?? Väntar en stund till.. åker till slut för att se om jag hittar de.. och det gör jag, och tydligen hade hon inte hunnit till mitt slut, då hon väntade på den som var innan mig.. hon fick min sluttid, pinnar och allt var ok..
Så, full pott även på spåret! Vilket var bra, var en del ren i spåren, och jag är rätt glad att vi har tränat på det 🙂

Sen en kort vila innan lydnaden, var inte så många hundar kvar efter spåren, så han fick ingen längre vila, men vi såg det som bra träning!
Han gjorde ett riktigt fint och samlat fritt följ!! Vi har verkligen hittat balansen nu, från att ha skrikit sig igenom tävlingar för några veckor sedan, till att nu, vara balanserad och samlad, men samtidigt ha en enormt fint attityd och fokus! NÖJD! 9 & 9,5 fick vi på det!

Inkallning med ställande gör han fint, vi har inte kört på så långa distanser än, så lite steg tar han innan han stannar, men vi ska jobba på det! 9 & 8!

Framåtsändande! Ett moment vi inte alls har tränat mycket, men fått till en bra början iaf! Första sträckan sprang han ut, och hade lite svårt att sacka ner, han stannar till, snurrar och travar iväg.. inkallningen är seeeeg, men den måste vi börja träna, så att han förstår vad som förväntas av honom 🙂
Andra sträckan gick mycket bättre, han sprang ut, sen går han faktiskt ner i tempo själv, och även ner i skritt!!! Seg inkallning även där! Men en SUPER början på momenten, träna mer, så kommer det bli kanon!! 6 & 6,5

Kryp, han kröp fin fint, svårt att se för mig, men han fick 10 & 8

Skall… han gör ett jättefint skall, lite ojämnt, men inga dk.. han blir även tyst när jag säger, grymt förvånad, men sen kunde han inte hålla sig och var tvungen att komma med ett litet skall innan tiden var ute.. sötnosen 🙂 7 & 6 får vi där..

Tungapport… stackarn, den är ju så tung, och vi har ingen sån att träna på, tränar med en 3 kgs hantel, men det blev för tungt för han med 4 kg, han springer ut, tar den fint, springer tillbaks i bra fart, men tappar den när han ska vända runt.. och sen slamsar han en del då.. men helt mitt fel, stackars hund 😉 5 & 5 på den..

Hopp över hinder, han slår i, men annars fint, måste träna mer på höga hinder!! 7 & 8

Sen avslutade vi med uppletande, och ett fint sådant igen! Alla tre föremål in, och 9 & 10 poäng!

Finns många bra delar att ta med sig från dagens tävling, är enormt nöjd med hur han jobbar, han håller ihop bra, och har inga problem att jobba i värmen, eller vid utebliven belöning! Enormt nöjd med fria följet! Och spåret så klart! Ja, allt är jag riktigt riktigt nöjd med, hade förväntat mig att nolla några moment, och platsen var inte ett av de.. men, han gör ett lydnadsprogram långt över förväntan, han är helt enkel grym!!!

Trist att vi saknar 12 poäng till uppflytt, men det får jag ta på mig, vi har inte tränat nog! Bara att prova igen!!

Han gör en special med nästan full pott, tre 10or från ena domaren, och två 10or och en 9a från andra!! Så, även om det inte gick vägen, så är jag riktigt jäkla nöjd över våran prestation!! 🙂

I morgon kör vi lägre sök!!

Framåtsändande

Oj vad jag älskar brukset!!! Det är så enormt mycket roligare än lydnadslydnaden tycker jag 🙂 Visst, att peta i lydnaden har ju även den sin charm, men att träna bruks, som är en så bred del, med specialmomenten och sedan lydnadsmomenten är sååå kul!!

Nu har vi tagit en paus från lydnadslydnaden och går ”all in” på brukslydnaden, inför helgens högre klass tävling! Från början har framförgåendet varit ett av Turbos favvo moment, varför vet jag inte.. men kan bero på att det brukar regna bollar då 😉 Så, att få han att springa framåt är inget jag lägger så mycket krut på, det gör han mer än gärna! Svårigheten med framåtsändandet, är ju att springa ut i högt tempo, för att sedan gå ner i ett långsamt tempo, det såg jag som en stor svårighet för Turbo, dels att gå sakta, men även växlingen.. Så, vi har fokuserat på saktagående ett tag..

Från början har jag kört stå med stadga, omvänt lockande har jag använt för att kunna ta mig bakom honom, sen har jag shejpat fram huvudet, att det inte ska titta på mig, men framåt, belöningen kom alltid framför honom! Sen gjorde jag en rutin vid ställandet, att jag stryker honom vid sidorna, och även svansen när jag går och ställer mig bakom honom.

I början var svårigheten att få han att röra sig, då stadgan i stå var rätt bra, var noga med att snabbt gå vidare och inte fastna i att träna stadgan för länge.. de första gångerna gick jag bakom honom, sedan mot hans rumpa, nära, tills han rörde sig minsta lilla, och belönade framför.. Noga med att klicka när han tittar framåt!!

La även snabbt på ett kommando på det, för att sedan kunna använda det för att starta honom när jag var längre bakom honom..

Jag valde att använda skritt som saktagående, även om hans skritt är långsamt, dels för att jag tycker att det blir tydligare, dels för att de ofta kan gå lite snabbare på tävling, men framför allt för att det är lättare att belöna samma tempo varje gång! Trav är en ganska stor gångart, som kan vara från sakta trav till snabbt trav och det är svårt att belöna samma tempo varje gång.. Om Turbo ökar tempot till trav, bryter jag och gör om.. Han är en hund som tål att brytas, och skärper oftast till sig, han är även en enormt ärlig hund, och kräver jag för mycket, eller att han inte förstår, så skäller han ut mig, i stället för att bli låg och osäker, en egenskap jag älskar hos honom 😉

Jag vill även att han ska vara lyhörd för mig, och vilket tempo jag håller, att han ska stanna och stå med fokus framåt om jag stannar, för att sedan börja gå igen när jag börjar..

Jag är noga med att ha en belöningssignal för när han gör rätt, använder ”yes” och har oftast då redan kastat en boll som är på väg, just innan han ser bollen säger jag ”yes” för att undvika att han ska vända sig mot mig..

Ett vanligt problem är ju att hunden vet att bollen kommer från mig, den vänder sig och förväntar sig bollen, det kan bero på att vi har haft dålig tajming några gånger och kastat när hunden tittar bakåt, men för att undvika det, kör jag väldigt mycket störning i träningen, från början ska han kunna stå och titta framåt, även om jag vevar med leksaker, kastar godis m.m, först när ”yes” kommando kommer får han ta belöningarna! Jag använder mig enormt mycket av omvänt lockande i all träning, som störning, och det gör träningen enormt effektiv! Kan kanske vara svårt att börja den träningen när ni har fokus på framförgående, men ett tips, träna in omvänt lockande!!

Nästa steg på framåtsändningen är ju att dels få in ett avstånd i honom, så att jag inte behöver ge ett kommando för sakta gående, och jag är säker på att hundar kan mäta avstånd, så det är min plan, att nöta in ett avstånd, även gruppen blir en signal så småningom..

Vi har även inkallningen kvar, vilket vi inte har börjat med, då jag än så länge vill ha förväntan framåt! Vi har inte tränat så länge än, så lägger jag på det nu, tror jag att han får mer förväntan mot mig och börjar slå..

Men planen där är att börja om, från stillastående, fokus framåt, belöning hos mig, sedan sakta gående, ett bra saktagående ger belöning hos mig osv….

Vi har lågt kvar till ett perfekt framåtsändande, men supertaggad att träna just det momentet nu!!

Här är en film på ett av våra pass, med saktagående, och även ett skick! Inte perfekt, men det jag är nöjd med är att han efter att ha sprungit ut, faktiskt skrittar, även om han gör en snurr och behöver hjälp, så växlar han tempo!! Vi körde även med grupp, där han gjorde samma sak, duktig blå!!