En säsong tar slut, en ny startar

Ja, den här tiden så tar tävlingssäsongen med slädhundarna slut, vi har fortfarande bra före och många fina turer framför oss i vårsolen, men tävlingarna är slut för denna vinter..  Så, här kommer en liten sammanfattning, och tankar som dykt upp.
Det har inte blivit så många tävlingar i vinter, dels för att vi haft några ofrivilliga träningsuppehåll pga skador och sjukdom hos mig, men de flesta hundar har rätt bra rutin nu och har tacklat tävlingarna bra. 

30261245_10160121588500527_4366590776218484736_n

SM på hemmaplan var första tävlingen, och det gick ju som planerat 😉 11e SM guldet i hamn. Helgen efter åkte vi till Gafsele, lite slitna efter SM och längre distans, vilket blev lite för mycket tyckte pensionärerna, men vi kämpade oss runt 2 dagar, och slutade trea. 

EM gick i Italien, jag beslöt att inte åka dit då jag har ett spann som består av en hel del äldre hundar som blivit lite bekväma och inte riktigt håller den toppfarten de haft tidigare år, de trivs heller inte på banor där vi får köra fler varv för att få ihop distansen, och det var lite osäkert hur arrangemanget skulle vara då de inte haft tävling där förut.. och i efterhand så är jag glad att jag inte åkte, det verkar ha varit ett cirkus där nere 🙂
Så då väntade vindelälvsdraget, säsongsavslutningen och en rolig tävling för förare och hundar, där vi körde längsta sträckan på 25 km, annars var det kortare, och hundarna trivdes bra med det.. 

Hundarna är fortfarande i bra form, och ska jag jämföra denna säsong med tidigare säsonger så har vi gjort en gigantisk ändring, och det är att vi helt slutat ge våt/färsk foder och ger nu mera endast torrfoder!! Och jag ångrar helt klart att jag inte gjort det tidigare, vilken skillnad, på allt!! Hanteringen är mycket lättare för oss, hundarna äter bättre, och framför allt är de i enormt mycket bättre form! Från att ha haft hundar som tidigare gått trött rätt lätt och då tagit helt slut, tills att de faktiskt har reserver att ta av och kämpar på enormt bra nu! Och avföringen är mycket bättre!
Efter att ha förstört förra vinterns tävlingar pga höga levervärden så beslöt jag mig för att prova, även om jag aldrig riktigt trott att det skulle hålla, men fel hade jag! Nu har de  ätit bara torrfoder i ett år, och vi kommer helt klart fortsätta med detta! Torrfodret har alltid varit en bas i våran utfodring, men tillsatt färskfoder för att få i de vätska och för att vi trott att de behöver den extra energin, men av någon anledning så var energin sämre när de fick den blandningen, jämfört med nu när de bara får torrfodret.. helt otroligt! 

Vid resor är det sååå mycket lättare att hantera maten, vi behöver inte tillgång till frys, och allt håller sig renare och fräschare! 

Det mina hundar får är Royal Canin 4300, 4800 & 5000, beroende på vilket behov de har, huvudmålet på em/kväll med torrfoder och lite vatten på, och soppa till frukost (Blötlagt lite av torrfodret och fyller på med vatten)
De har även tillgång till rent vatten, vilket de dricker bra av! 

Det viktiga är att anpassa mängden efter rekommenderad mängd på fodersäcken, om hunden blir tjock, så räcker det inte att minska mängden, går du under rekommenderad mängd, så får inte hunden i sig allt den behöver. Om den inte håller vikten, så räcker det inte att bara öka fodret, oftast tål inte magarna det om de får mycket över rekommenderad mängd, vilket innebär att de inte tar åt sig det de behöver, så behöver din hund mindre eller mer mat än den rekommenderade

29571365_10160094016755527_8793760506086744576_n

mängden så är det bästa att ge ett mindre/mer kraftigt foder 🙂 och nej, jag är inte sponsrad 😉 Och nej, det har inte blivit dyrare att bara ge torrfoder 😉

Nu väntar en mysig vår med fjällturer och sol, hoppas vi iaf! Nästa vinter är lite osäker än, vi

får se hur många av hundarna som är sugna på tävling, och vart det tar oss.. VM går i Frankrike, och det vore ju roligt 🙂

Snart barmark och då är det lurvisarna som ska stå i rampljuset, prio 1 är brukset med Turbo, så får vi se om vi kan få ihop några cert på de få tävlingar vi kan starta! De andra får nog starta någon tävling de oxå 🙂 

Umeåhelg

IMG_5038.jpgHelgen har spenderats i Umeå, ingen så där jättelyckad helg resultat mässigt, men annars en mycket trevlig helg! Att åka 60 mil enkel väg för att tävla är kanske inte det klokaste jag gjort, men jag gillar ju att tävla 😉

På fredag överraskade vi Jennifer, som lämnat Kiruna och flyttat till Umeå, hon trodde att hon skulle på en romantisk dejt med sin kille, men där satt vi, och det blev en underbart trevlig kväll!!!

Lördag var det spår, drog startnr 11, och kom till spåret, som låg på myrmark, massor med skvattram, vilket inte riktigt är någon höjdare för för oss, då vi inte har det i Kiruna.. Turbo gjorde iaf ett supersnyggt upptag, en analys åt höger, 4-5 meter, tvär vänder och tågar iväg, framspår!!! Alltid roligt med framspår, men när de gör en analys och ett val känns det extra bra, och inte lika mycket ”tur” Vi spårar på och efter första vinkeln kommer vi ut på en myr, massor med skvattram, Turbo jobbar, snurrar, jobbar.. han har svårt, men vi tar oss framåt, hittar en pinne, gör en ganska stor lov, tillbaka till spåret, hittar en till pinne, och tredje pinnen, kommer till ett vattenfyllt dike, han letar nåt spår, vill över, får simma, jag har vatten till midjan när jag försöker hoppa över men hamnar i vattnet, upp ur diket, leta spår, gör en stor lov på ett kalhygge, tillbaka till diket, jag börjar bli stressad, och kanske pressar han för mycket att han ska hitta spåret, han suger fast i något och vi drar iväg, jag ser älgspår i mossan, men han känns säker, efter några hundra meter, så stannar han till och viftar på svansen, en pinne tänker jag, springer fram, men det han hittat var en hög färsk älgbajs… ”Titta matte, jag hittade det som denna spårläggaren lagt ifrån sig” Då inser jag att vi inte är rätt.. och börjar leta oss tillbaka.. hittar så småningom diket med vatten, bara att bada sig över den igen och leta nåt spår där vi sist hade det, men tiden har gått, vi hittar inget, och letar oss tillbaka till bilen.. Nå, då fick vi mer tid på IKEA :p

Första gången Turbo brutit ett spår, han har alltid tagit sig runt alla spår han fått, men det här blev helt enkelt för svårt för honom.. Nya tag!

Spenderade i stället dagen med att tröstshoppa på Ikea och Loboo, inte helt fel det heller 🙂

Söndag, söktävling, nya tag! En rolig sökruta som gick över klippor, Turbo jobbar på bra, grund på motvindssidan, som vanligt, han är för klok för att gå ut.. försöker skicka om han någon gång, och då går han bättre. På andra sidan går han mycket fint! Hittar en figge på andra skicket, fin markering, han har alltid haft enormt fina markeringar, påvis och lydnad kring det och på stigen, men, när vi skulle gå tillbaka till stigen var han enormt olydig, blev lite förvånad, men vi har kört mycket belöning från figge på påviset nu och lite ”helhet” och det syntes, alla transporter var rätt dåliga! Han vill även gå över stigen (som var utmarkerad i råterrängen, så ingen tydlig stig) och även där hade han lite knäck i öronen.. så, vi hittade iaf alla figgar, fick 8,5 från båda domarna pga några grunda slag, och olydnad..! Nå, det är jag nöjd med, han är balanserad och går i ett jämnt tempo hela rutan!

Efter lunch blev det uppletande.. två föremål!! En svår ruta, ingen vind alls, och då går han lätt ner och spårar, blir allt för noggrann vilket gör att tiden går snabbt, han hittar två föremål rätt snabbt, men sen inga fler, och vi var inte ensamma om att ha svårt i rutan.. lite tråkigt då han brukar sköta uppletande superbra, vilket han även gjorde nu, han letade bra och gav inte upp..

Lydnaden gick väldigt fint, han gör fin fina moment, och inga stora misstag, vilket känns riktigt bra, vi börjar få till momenten, och även på god väg att få en helhet! Känns så roligt, trist bara att tävlingarna börjar ta slut… Och avslutades med platsliggning, som gick fint! Totalt tvåa.. certpoäng… och ynka 4,74 poäng ifrån cert…!!! Surt, men bara att ta nya tag!

Vi fick skynda oss från Umeå, för att hinna med exteriörbeskrivning i Skellefteå som Turbo och Trøkk skulle göra, för Kurt Nilsson. Och, de båda blev godkända, vilket innebär att Turbo nu kan sätta KORAD framför sitt namn, och heter nu mera: KORAD, RLD F, RLD N, RLD A, SPH III, SÖKH III Ardiente Mal Pirata  DRHII
Trøkk måste vänta tills han gör MT nästa år!! Sen var det bara att rulla hemåt… hundmänniskor är tokiga..
Nu laddar vi för sista tävlingen, Sök i Piteå om två veckor…!!

CERT!!

21751646_1707773585908218_8129728515162453866_n.jpgAlltså, det är helt otroligt!! Jag som inte ens tänkte åka och tävla, och hade det inte varit för att jag skulle döma på fredagkvällen, så hade jag stannat hemma..! Efter förra helgens katastrof, då jag var den sämsta hundföraren ever, så har inte motivationen varit på topp! Vi har faktiskt fått till 2 snabba sökpass, där det första började med strul och att han blindmarkerade.. fortsatte bra, sen en till blindmarkering.. kändes ju inte bra! I Torsdags fick jag ihop några figgar, och körde ett kort pass, där han gick riktigt bra i början, vi körde med lösrullar, och hans rulle runt halsen var kortad. Vid ett tillfälle ville han bada, varpå jag sa att han inte fick det, och då kom frustrationen, han sprang ut 30 meter och försökte sedan ta rullen.. rutan var öppen, så jag såg allt han gjorde, och fick sagt åt honom på skarpen, han fortsatte söket och gjorde fina markeringar! Men, det kändes ju som att vi skulle behöva några träningspass till innan vi fått ordning på problemet!

Nå, jag skulle ju ner och döma på fredagkvällen, så vi kunde lika gärna stanna kvar och köra söket på lördagen, som träning!
Kan ju säga att jag aldrig varit så nervös inför ett sök som nu… skulle vi strula till det direkt, vad skulle hända? Vet att rutan är enormt tung, och att han får kämpa i den för att ta sig fram, att det rinner ett vattendike bredvid stigen, och att han gärna badar.. Nå, vi kör väl och ser vad som händer, i värsta fall får vi åka hem tidigare 😉

Turbo var taggad när vi gick in i rutan, och gick ut första skicket utan problem, även andra skicket, och jag blev lite lugnare. Jag säkrade och gick rätt stora slag, så att han inte skulle behöva springa så mycket, och för att undvika konflikter.. Något skick gick han inte hela vägen ut på motvindssidan, men jag körde bara på, och skickade inte om som jag annars kan göra, allt för att han skulle få styra.. Han skötte markeringarna perfekt, helt jäkla perfekt!!!! För varje skick han gick ut, så blev jag lugnare och lugnare! Så jäkla underbart!!!!

När sista figgen var hittad kom nerverna igen.. det fanns kvar en del av rutan, så några skick till var vi tvungna att göra.. *strula inte till det nu* var allt jag tänkte, och försökte verkligen hitta bra ställen att skicka ut honom på, och han gick, som han alltid gjort, känslan när han kom tillbaka på sista skicket, och jag fick kliva ut från rutan var enorm! Så underbart!! Visst, fanns lite oavsökt, men det var jag medveten om, och är glad att jag gjorde som jag gjorde, och inte som jag brukar 😉 Vi var ett lag igen, jag fick vara med på Turbos lag igen! 8,5-9 blev poängen!

Jag kände mig så glad, och kunde lika gärna åkt hem efter söket, så nöjd var jag! Men, lydnad är ju oxå kul, så vi stannade så klart kvar! En helt okej lydnad, några detaljer vi måste lägga lite krut på, som skallet, han skäller jättefint.. men under tystnaden kommer det lite grodor ur hans mun.. :p Enormt nöjd med de sista momenten, ingångarna med apporterna var mycket bättre, och det har vi lagt lite tid på! Så en hel del fina bitar, och en del att träna mer på!

Avslutade med uppletande, och att köra Turbo i uppletande är som en dröm, han älskar det!! Alla fyra grejer in supersnabbt, och full pott!!! Härlig avslut! Hade ingen aning om poängen, men hade inga förhoppningar om något superresultat.. Prisutdelning.. tänkte att jag skulle bli fyra (av fyra) då de andra hade bättre på söket än mig, och fin lydnad! Men nejdå.. fyran gick upp, trean gick upp.. vi blev tvåa, och prisutdelaren sa tvåa med certpoäng!! Och när jag kommit upp, så sa hen, nej, CERT! Alltså, CERT!!! Jisses, vårt första BRUKSCERT!!! Jag har fått cert på utställning förut, Turbo har även i Rallylydan, men att få ett brukscert, det är något enormt stort!!!! 569,5 poäng, och CERT!!! Vi som skulle satsa på spåret.. så tar vi första certet i söket, helt otroligt! Och revanschen efter förra helgen, det känns helt overkligt!!!

Enormt tacksam för att de finns människor som ger av sin tid, för att ligga i skogen, och låta Turbo hitta de, att få fram en sökhund är omöjligt utan figuranter, och visst, jag skulle verkligen önska att vi fick ihop ett träningsgäng här, som tränar oftare, men det är som det är, och det räcker tydligen, iaf om man heter Turbo 😉

Vi kommer lägga lite krut på markeringarna framöver, och jag hoppas vi får in några träningspass innan nästa tävling, som blir i Umeå om 2 veckor, spår och sök!

Lagkänsla

Efter fyra dagar med Maria Brandel är huvudet fullt av inspiration och tankar!
IMG_4698Hon är en mycket bra instruktör, och jag har fått med mig några viktiga saker, som bland annat kriterier! Har vi ens kriterier när vi tränar? Är vi hundra säkra på vad vi vill att hunden ska göra för att vi ska belöna, och hur den ska göra det? Jag är iaf rätt dålig på det till tider, jag köper det mesta, ”Ja, men det var ju nästan bra iaf”
Hur ska jag då få hunden att förstå att den ska ta i, eller göra rätt, varje gång? De flesta hundar är ju rätt bekväma och kan de låta bli att ta i fullt ut, eller inte springa så fort de kan, så gör det ju det, ibland är det nog även så att hunden tror att det ser ut på ett visst sätt ”Jag ska springa lagom fort, för då får jag min belöning och matte blir glad” Eller ”Jag ska ta x antal steg på ställande i inkallningen,för det är det jag får belöning för”
Vi blir lätt bekväma själv och betalar hunden för lite sämre utföranden, bara för att ta oss vidare i träningen! Jag vet hur viktigt kriterier är, och att det är viktigt att hålla på de, men det är alltid bra med en påminnelse, och nu måste jag skärpa mig! 🙂

En annan viktigt grej jag fick med mig är teamkänslan! Vi är ett lag, och vi spelar faktiskt på samma lag, och inte mot varandra på tävlingsplanen, jag och hunden alltså, om jag skickar en dålig ”passning” till min hund, så är det kanske inte så konstigt att den misslyckas, istället för att se till att alla ”passningar” min hund får gör att den kan ”sätta bollen i målet”
Kan inte låta bli att tänka fotboll, men Maria frågade om vi var våran hunds Zlatan, så då får det bli fotbollstankar kring tänket 😉 Enormt viktigt att tänka på tycker jag!!

IMG_4708Och när vi är inne på det, så kan jag helt klart säga att jag inte var lagets Zlatan i söndags!! Elit sök i Boden, sök är kul! Och inställningen jag har är att vi ska gå in och hitta 3 figgar, hur vi gör spelar ingen roll, men vi ska hitta de. Jag har tidigare fokuserat allt för mycket på systemet och att det ska se snyggt ut, varpå det har blivit en massa tjat och tjafs.. så nu får han gå, går han grunt så tar vi det, men figgarna ska vi hitta, och på den senaste tävlingen hade vi en härlig känsla!!
Nå, går in i rutan, börjar skicka i ena hörnet, han går, framslag, tillbaka på stigen, skickar till andra hörnet, han går lite grunt, kommer in, jag skickar ut han en bit in efter stigen, han springer 3 meter och plockar rullen i farten.. blindmarkering, på senaste tävlingen körde han sin allra första blindmarkering, varpå jag belönar när han kommer med rullen (visste inte att det var blind) på påviset hittar han ingen. Då hade jag skickat han en del skick där då jag visste att det fanns en figge där ute, så det var nog en frustration från hans sida, så på tävlingen tänkte jag att nu har han lärt sig det, ta rullen så får du korv… så jag plockar av han rullen och vi fortsätter, och han fortsätter springa några steg och ta rullen, eller så tar han den på stigen när jag säger sök… han blir frustrerad, jag blir frustrerad, vi fortsätter, han börjar gå bra igen, men efter några fina skick så börjar det om, och vi bryter vid 100m skylten..!
Och, första figgen låg i början, 3 meter från stigen, så han markerade den! Turbo gjorde rätt som vanligt! Men, markeringen var så otydlig, han brukar alltid vara fram till figgen och svansen brukar gå, det här var en väldigt difus markering, men, det var iaf en markering! Hur dum i huvudet får man vara?? Bara för att hunden råkat blinda på senaste träningen, nåt han aldrig haft tendens att göra förut, och som han gjorde för att jag pressade honom, så betyder inte det att han alltid kommer göra det! Nåja, bara att åka hemåt! Stannade till i Gällivare och körde några skick, för att lätta mitt samvete, och det gick fint! Tack Lotta och Frida som ställde upp på kort varsel!

 

Så, tillbaka till Zlatan.. i lördags var Turbo Zlatan, och jag var typ Kjellström… jag strulade bort ”bollen” och Turbo försökte göra rätt med de enormt dåliga ”passningarna” han fick!

 

Bara att slå sig själv i huvudet, bryta ihop, och ta nya tag! På Lördag är det söktävling i Malmen.. och jag kommer nog vara mer nervös än annars..

Enormt svårt att få fram en bra sökhund, när vi tävlar mer än vi tränar, mycket nya saker dyker upp på tävling, som man gärna vill ha på träning, men jag hoppas vi får ihop ett pass i veckan, så behöver figuranter!

Bruksgrattis!

19148888_10158772880185527_4191871593984129045_nVilken dag! Mycket ”tänk om” men jag inser hur enormt duktiga valpköpare jag har! Idag har Julia och Härja (CW Burning Inside) debuterat i lägreklass spår, jag och Trøkk var oxå där och startade, under väldigt svåra förhållanden, mycket varmt och kvavt, mycket växtligheter i skogen, och mycket underlagsskiften iaf i mitt spår, Trøkk hittade fyra pinnar, sen snurrade vi runt.. jag trodde han spårade, och han kanske gjorde det, men inte riktigt rätt spår tror jag, efter att vi spårat 1200m och inte hittat fler pinnar gick vi tillbaka till spåret, och försökte hitta ut, och det gjorde vi, men inga flera pinnar. Vi behöver helt klart mera spår rutin och träning, han kämpade på så gott han kunde, men det blev för svårt. Men, vi fick iaf glädjas åt Härja och Julia, som hittade fem plus slut, det var en till som hade fem plus slut, och en med 3 plus slut, resten bröt, alla appellhundar bröt, så det säger en del om spåren, eller, spåren var helt okej, tror den extrema värmen som var, i kombination med nattens regn gjorde att grönskan exploderade och gjorde det svårt för många. Mycket skvattram i spåret, och det kan vilseleda vilken hund som helst.

Härja och Julia gjorde en väldigt fin lydnad! De avstod platsen, då de inte tränat den med skott, och hon sprang heller inte på budföringen, så poängen räckte inte hela vägen till uppflytt, men till ett fint godkänd, tvåa på pallen och titeln SPHI!!!

Medan vi tävlade i Överkalix, så debuterade Magdalena & Jazza (CW The Burning Heart) och Anna & Tezla (CW Evil Eye) i appellen i Boden. Magdalena och Jazza satte allt förutom hoppet som de avstod, och fick uppflytt och första plats! Vilken tävlingsdebut!!! Tezla hade lite svårt i spåret, och sprang inte budföringen, så poängen i specialen räckte inte till för uppflytt, men en fin fin lydnad hade de och blev godkända!!

Så enormt roligt att 11 av 12 valpar har tävlat redan!! De är nyss fyllda två år, och alla visar fina egenskaper på tävlingsplanen!! Blir en fröjd att följa de framöver!

Rallyvovvar!!

Helgen 3-4 juni hade vi rallytävlingar i Kiruna. Rally är ju inget jag tränar eller satsar på, men roligt att tävla ibland! Och bra träning för unghundarna!

Vi har ju varit i valpkoma ett tag, så det har blivit minimal träning, men det bra med rally är ju att man har lite tid på sig innan man ska in i ringen, och då hinner man snabbträna, tur att mina hundar är lättlärda och gillar att jobba 😉

Iaf, på lördag var det nybörjar klass, och avancerad klass. Trøkk och Kiwi skulle starta i nybörjarklassen, de hade två godkända rundor sen tidigare, och behövde en till för att få diplom och få starta i nästa klass!
Åkte dit på morgonen, visste att jag var startnr 2, och tänkte att jag värmer Kiwi lite innan banvandringen, och det kändes bra, hon var taggad och fin att köra! In i bilen, och dags för banvandring, tar en snabb titt på startlistan för att se vilket startnr Trøkk har, och ser att det är han som är startnr 2, och Kiwi startnr 18.. jag hade alltså värmt fel hund!!!! Klantigt!! Hade det varit tvärt om hade det nog inte varit nån fara, men Trøkk behöver ”packas ihop lite” innan han ska in på planen då han har en hel del fart under tassarna, och ljud! Nå, inget att göra åt nu, det var bara att tuta och köra! Han gör det han ska fint, och jag kom ihåg alla tempoväxlingar.. förutom att han trasslade in sig i kopplet, fick det två varv runt halsen, så gick allt fint, jag störde mig på kopplet, han brydde sig inte.. Nåja, det gick fint även om uppvärmningen var lika med noll!
Nästa hund in var Kiwi som nr 18, och hon gick superfint, hon är väldigt balanserad och kul att köra!! En fin runda, förutom att även hon trasslade in sig i kopplet, runt frambenen och under magen, tur att de inte är så känsliga 🙂
Och ja, helt klart fina rundor av båda två! För vid prisutdelningen fick Trøkk kliva högst upp på prispallen, med full pott 100/100 poäng!!! Kiwi blev tvåa, med 99/100 poäng, -1 poäng för en nos, ja, hon nosade på en skylt 🙂 Diplom och uppflytt för båda två, och jag strök de från start två den dagen!

Nästa ut var Turbo i avancerad klass, två starter… Det är ju rätt svårt när det kommer till att gå på höger sida och göra allt på den sidan oxå, men han tycker ju allt är roligt och är klok som en bok, så det gick ju fint även det! Han fick 98/100 poäng på runda 1, och högst upp på prispallen! Andra rundan fick han 96/100poäng, och blev tvåa! Diplom och uppflytt till mästarklass!! Och ja visst, varför inte efteranmäla oss till mästarklass som gick dagen efter!

Det gjorde vi, och jag funderade lite på vad jag höll på med när jag fick se banorna..!! Lite snabbträning, och in och köra! Två banor, den första kändes helt okej, den andra blev det lite fel, han la sig istället för sitt innan ett hinder (-10p) och att backa på höger sida fick jag göra själv (-10p) :p Lite andra småfel från min sida oxå, men helt okej rundor 🙂 Fick lite smått chock när vi vid prisutdelningen fick 90 poäng och CERT!!!! Alltså… kul! Den andra banan hade vi 76 poäng på, varav 2 vad felövning som drog 20 poäng, så utan de hade det blivit ett till cert.. Men, helgens resultat var långt över förväntad, och visst, nu måste vi ju jaga de två sista certen oxå, rally champion kan han väl få bli 😉

Valparna är här!!

Igår, 1 juni, kom valparna!! Takida var rätt flåsig under natten, hon sov, sen upp och vandra lite, sen sova igen, så gick hela natten, och kl 07:00 på morgonen föddes den första valpen, en svart trefärgade pojke. Sen rullade det på, och det kom 7 flickor innan nästa pojke kom, en till tjej, en till pojke, sen var det nog. totalt 11 valpar! Duktiga Takida sköter sina valpar med kärlek, alla är pigga och äter bra. Nu väntar 8 underbara veckor!!

Jag letar en fodervärd till en tikvalp, så är ni intresserad, hör av er!

IMG_9365

Tävlingssäsongen är igång!

17203087_10158271909915527_3195717147807451667_n-2Nu har tävlingssäsongen tydligen startat, och i helgen har årets första resultat ramlat in!

Lycka (CW You Learn) tränar Nose Work, och gjorde i fredags doftprov på eukalyptus, vilket de genomförde utan problem och riktigt snyggt!! Lycka är säker i sin markering, och visar verkligen säkert och tydligt vart doften finns!! Grattis Annika, och bra jobbat!! Film på provet kan ses i Coworkers kennel gruppen på Facebook: https://www.facebook.com/groups/646416752110437/

Det andra resultatet är ett lydnads resultat, och ett som verkligen är en bragd! Anna har startat Tezla (CW Evil Eye) i startklass, och de fick ihop nog poäng till uppflytt, och hamnade trea på pallen!! Anna har endast haft Tezla några månader, och de har under den korta tiden skapat en relation man blir tårögd av att se, de passar verkligen ihop, och jag är så glad att Anna ”tjatade” till sig Tezla!
Nu ser jag fram emot resten av 2017, och jag är säker på att ni kommer få se ett gäng Coworkers på planerna, redo för att visa upp sig!

Svenska Aussieklubben har även haft årsmötet, vilket innebär att 2016 års aussie listor blir officiella! Turbo har placerat sig så här:

2016 års Allround Aussie 6 av 99
2016 års Sök Aussie 3 av 21
2016 års Spår Aussie 13 av 80
2016 års Lydnads Aussie 72 av 84
2016 års Rally lydnads Aussie 53 av 71

Trøkk smet även in på Årets Lydnads Aussie där han slog Turbo och kom på 56 plats av 71 hundar!

Nästa år satsar vi högre!!

Rallyresultat

Här kommer en till uppdatering! 🙂

narribloggNarri har varit ut och tävlat Rally lydnad, i Finland, och det resulterade i två godkända rundor, på deras tävlingsdebut! Så bra jobbat!!

Nu har 7 av valparna varit ut och visat upp sig på tävlingsplanen med fin fina resultat! Så roligt, och de är bara bebisar än, så ser fram emot framtiden!

Till helgen väntar en valpträff för Takida kullen, 8 av valparna kommer, det blir såååå roligt att träffa alla igen!!! Då ska det spåras och lydas!

Jag är enormt nöjd med hur denna kullen har utvecklats, dels så har de förvaltas på ett bra sätt i deras nya hem, men en del är även genetiskt. De är trygga och nyfikna, de flesta är öppna och sociala, några är lite mer reserverade, men inte så att det stör.
De är enormt lättarbetade, lättbelönade, och fokuserade i arbetet. Några har fått Takidas intensitet (på gott och ont) och några är mer som Pubi (och Turbo) av den lite mer ”traktor” typen 🙂
Finns inget jag skulle vilja ändra på Trøkk som var den valp jag valde till slut, han går från 0-100 på 0,2 sekunder, och lika snabbt in i stadga igen. Det är roligt att gasa, men nu måste vi börja hitta balansen, och inte bara gasen 🙂

Nya tankar och planeringar kring avel pågår, och jag kommer mest troligt att para Takida till våren, hon löper om ca 5 mnd. Anledningen är att dessa valpar är så jäkla bra! Visst, det finns risker, och några saker har dykt upp i hennes första kull, men det har även kommit fram väldigt bra saker, som behövs i rasen, bland annat den mentala biten. De fyra som har gjort MH har inget eller väldigt lite aggressioner, väldigt nyfikna och orädda. Det är 8 som inte gjort MH, men det jag har sett och träffat är jag väldigt nöjd med!

Så, då har jag bloggat igen 🙂 På återseende!

Skäms på mig!

Alltså, man får ju skämmas.. tittar på blogginläggen och inser att senaste blogginlägget var för ungefär ett år sedan!! Vi skyller på Facebook, och hoppas att de flesta som är intresserade har möjlighet att följa oss där, via kennelsidan.

Året har bestått av en hel del fina resultat, flera av valparna har tagit sig ut på tävlingsbanorna inom bruks, lydnad och rallylydnad, vilket är enormt roligt! De är fortfarande bara bebisar, och jag är säker på att vi får se massor av de framöver!

Ett ekipage jag vill lyfta lite extra just nu (och jag lovar att bli bättre på att uppdatera när alla gör något) är Magdalena och Krut! Krut är inte den lättaste hunden i kullen, men de kämpar på, Magdalena utvecklas enormt som hundtränare och är i grunden en tjej med massor av naturliga egenskaper när det kommer till hundträning! Smart, nyfiken, bra tajming, har humor och lekfull, vilket syns i deras träning och det har varit så roligt att följa detta ekipage!
Från att ha mått dåligt vid endast tanken på att tävla, så har de faktiskt redan tagit modet till sig och startat, och jag är sååå stolt över de!!

Debuten blev i rallylydnad, där de, på tre starter, fick med sig två godkända rundor, och det viktigaste av allt, en härlig känsla!
Jag var själv inte hemma när tävlingen var, men fick löpande uppdateringar, vilket jag är tacksam för, och jag kan inte bli mera glad än när hon skriver att det gick ganska bra och att känslan var på topp, att det var såååå roligt att tävla!!! Resultatet är inte alls viktigt, det är känslan som ska hittas, när man hittar känslan, kommer resultaten!

Jag ser så mycket fram emot att få följa alla dessa valpar framöver! Så här har tävlingsresultaten sett ut i sommar:

Krut: 2 godkända rundor i nybörjarklass rallylydnad
Härja: 1a pris lydnadsklass 1, 1a pris lydnadsklass 2, uppflytt till lägreklass, MH
Lycka: 1a pris lydnadsklass 1, 2a pris lydnadsklass 2, MH
Ämper: 1a pris lydnadsklass 1
Nils: 1a pris lydnadsklass 1, 2a pris lydnadsklass 2, godkänd inträdesprov räddningshund
Trøkk: 1a pris lydnadsklass 1, 2a pris lydnadsklass 2, startad appell spår med 10poäng på spåret. MH
Jason: Genomförd MH

Krut & Maggan på bild:
15032251_10202676768116839_5808441511647711481_n